"Már ha egyetértesz abban, hogy a levés még csak-csak tűrhető formája az evés."

Hot Cross Bun - hagyományos angol húsvéti sütemény

2016. március 26. - ReceptParadicsom

Brit Hot Cross Bun egy hagyományos húsvéti fogás nagypéntekre. Angliában a húsvét vidám ünnep, csupán nagypénteken elevenedik meg az anyai fájdalom legendája, ezt a britek Hot Cross Bun ceremóniának nevezik. Elveszett fiát hazaváró anya nagypénteken a ház gerendájára forró zsemlét akasztott.

Ez a Hot Cross Bun  recept gyorsabb és könnyedebb, mint a hagyományos, amihez keményebb tészta és lassú növekedés szükséges. Bár a verzió gyorsabban elkészíthető, az ízekből nem ad alább: az édes-fűszeres zsemlék éppoly ízletesek, mint a hagyományosak.

Hozzávalók

4 személyre (16 kis zsömle)

500 g liszt
45 g cukor
csipet só
őrölt fahéj, köménymag, szerecsendió, szegfűszeg, szegfűbors, gyömbér
50 g vaj
20 dkg aszalt gyümölcs
7 g élesztő
3 dl tej

Az élesztőt kevés cukros langyos tejben felfuttatjuk.  liszthez hozzáadjuk a fűszereket, a cukrot, sót, a gyümölcsöt, olvasztott vajat, majd az élesztőt és a többi tejjel jól összedolgozzuk. Fél órát hagyjuk letakarva langyos helyen, majd pár perc dagasztás utána fél órát hagyjuk kelni. Egy tepsit kivajazunk, a tésztából 16 kis zsömlét formázunk, szorosan egymás mellé tesszük őket a tepsire. Mindegyik tetejére kereszt irányban bevagdossuk éles késsel. 3 ek. lisztből és kis vízből masszát keverünk és egy nejlonzacskóba kanalazzuk. A zacskó sarkát levágjuk, hogy kis lyuk keletkezzen, és vágásba nyomunk belőle kereszt alakban. Forrós sütőben 20 perc alatt készre sütjük, lekvárral kínáljuk.

A kereszt nekem nem sikerült, túl folyós lett a massza, csak nem mertem sűrűbbre készíteni,mert féltem, akkor nem tudok belőle csíkot nyomni, na majd legközelebb bátrabb leszek. Az ízére ez szerencsére nincs hatással.

A bejegyzés trackback címe:

https://receptparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr308522802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása