"Már ha egyetértesz abban, hogy a levés még csak-csak tűrhető formája az evés."

Spárga saláta

2017. május 04. - ReceptParadicsom

Könnyű majonézes saláta kétféle spárgából paradicsommal és meleg félbarna,
magos pirítóssal ebédre vagy vacsorára.

A fehér spárgát fejétől a végéig megpucoljuk, mindkét spárga fás végét levágjuk,  3 cm-es darabokra vágjuk és sós, cukros vízben főni tesszük. Főzővízbe egy kevés margarint teszünk.  Épphogy megfőzzük, leszűrjük. Tartás mártást készítünk: majonézt elkeverjük kétszeres mennyiségű tejföllel, ízesítjük mustárral,  citromlével, megborsozzuk.

A saláta levélből nagyobbakat tálra tesszük, a spárgát összekeverjük a majonézzel,  a kockákra vágott paradicsommal és a saláta kockákra vágott torzsájával, kisebb leveleivel  és a saláta leveleken tálaljuk. Lehűtjük. Magos, félbarna, meleg pirítós kenyérrel tálaljuk.

Hozzávalók:

15 dkg fehér spárga
15 dkg zöld spárga
só, cukor, bors
majonéz
3 dl tejföl
mustár
citromlé
1 fej saláta
1-2 kemény paradicsom
magos, félbarna kenyér

Spárgakrémleves baconos grissinivel

Érdemes kihasználni a spárga szezont, mert nem tart túl sokáig, de ha már unod a spárga levest, dobd fel baconos grissinivel.

spargakremleves_bacon_grissini_recept.jpg

Fehér spárgát vettem, levágtam a fás végeit, megpucoltam krumpli pucolóval, majd 3 cm-es darabokra vágtam és kevés vajon megpároltam, majd vízzel öntöttem fel, sóztam. Amikor megfőtt tejföllel elkevert liszttel behabartam, és aprított petrezselyemmel szórtam meg.

Pizza tésztát készítettem: fél kocka friss élesztőt fél dl langyos, enyhén cukros tejbe morzsoltam. Kb. negyed óra múlva a liszthez öntöttem a felfutott élesztőt, sóztam és egy kevés olíva olajat öntöttem hozzá, majd kevés langyos vízzel tésztát gyúrtam belőle. Pár percig dagasztottam, majd fél órára félre tettem. Lisztezett felületen a tésztát kinyújtottam téglalap alakúra. A tésztára rátettem a bacon csíkokat egymás mellé, majd a bacon csíkok mentén derelye szaggatóval elvágtam a tésztát. A baconos tészta csíkokat megtekertem és sütőpapírra tettem, a grissiniket felvert tojással kentem meg, Előmelegített sütőben megsütöttem.


Hozzávalók:

Spárgakrémleves

egy csomag spárga
1 ek liszt
2 ek tejföl

vaj

Grissini

25 dkg liszt
fél dl tej
fél kocka élesztő
cukor

1 ek olíva olaj
10 dkg bacon

Aszalt paradicsomos, spenótos, tejszínes csirkemell

Ha szereted a tejszínes csirkét, ezt a receptet feltétlenül próbáld ki. Aszalt paradicsomot kapsz a piacon a magosnál, de szupermarketekben is kapható üvegben, olajban eltéve.

spenotos_aszalt_paradicsomos_tejszines_csirkemell_recept.jpg

Hozzávalók 2 fő részére:

fél kg csirkemell
vaj vagy olívaolaj
só, bors
10 dkg spenót
250 ml tejszín
1-2 gerezd fokhagyma
aszalt paradicsom

Elkészítés

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A csirkemellet sózzuk, borsozzuk és tegyük egy kivajazott vagy olajozott tepsibe. Egy serpenyőben fonnyasszuk meg a spenótot egy kevés vajon vagy olívaolajon, adjuk hozzá a fokhagymát, majd engedjük fel a tejszínnel, sózzuk és főzzük addig, míg kissé besűrűsödik. Öntsük le a spenótos tejszínnel a csirkét, tegyünk a tetejére aszalt paradicsomot. Tehetünk még rá kisütött bacon szalonnát is. Addig süssük, míg a csirke megfő, a közepe már nem rózsaszín (kb. 30 perc). Főtt rizzsel tálaljuk.

Fűszeres cukkini leves

Fázol? Készítsd el vacsorára ezt a laktató és melegítő levest.

kolbaszos_tesztas_cukkini_leves_recept.jpg

 

Kevés zsiradékon (kókuszolajat használtam) a karikákra vágott kolbászokat megsütöttem, majd kivettem a zsiradékból és félre raktam. A kolbászos zsiradékban a hagymát megdinszteltem, majd hozzá adtam a kockákra vágott cukkinit, paprikát és paradicsomot, kis ideig pároltam, majd felengedtem vízzel. Visszatettem a levesbe a kolbászokat, hozzáadtam az aprított zellerszárat és fűszereztem. Addig főztem, amíg a zöldségek megpuhultak, majd belefőztem a tésztát. Bármilyen maradék tészta megteszi, ha spagettit használunk, törjük kisebb darabokra.

Hozzávalók 2 főre

két kisebb, vagy egy nagyobb sütni való kolbász, grillkolbász
7-8 karika száraz kolbász
2 db paradicsom
2 cukkini, kockázva
1 zöldpaprika, kockára vágott
2-3 zellerszár
1 apróra vágott vöröshagyma
szárított bazsalikom
szárított oregánó

bors
fokhagyma por
bármilyen maradék száraz tészta

Sajtszószos, brokkolis héjában sült krumpli

Emlékeztek még a Wendy's nevű gyorsétteremre? Imádtam ott a héjában sült krumplikat. A napokban eszembe jutott a sajtos-brokkolis krumplijuk és úgy megkívántam, hogy azonnal neki is álltam valami hasonlónak.

sajtszosz_brokkoli_hejaban_sult_krumpli_recept.jpg

A krumplikat jól megmostam és egy hústűvel megszurkáltam. Még a hideg sütőbe tettem, majd 200 fokon megsütöttem. Akkor jó, ha a hústű úgy megy rajta keresztül, mint kés a vajon. A mirelit brokkolit megpároltam. (Párolóedény híján ezt úgy szoktam csinálni, hogy egy nagyobb lábost félig töltök vízzel, a vízbe teszek sót és felforralom. Ha forr a víz, erre a lábosra egy tésztaszűrőt teszek, a szűrőbe teszem a brokkolit, majd lefedem egy fedővel. 10-15 perc alatt megpárolódik a zöldség.) A sajtszószhoz tejszínt melegítettem egy teflon serpenyőben, a forró tejszínben pedig lapkasajtot olvasztottam fel. (Ha nagyon hígnak ítélem, akkor kukoricakeményítővel sűrítem a szószt. Ízesítésként, ha kell, sózom, illetve én szeretem bele a fokhagymaport.) A kész krumplikat kivettem a sütőből, egy késsel kereszt alakban bevágtam, oldalról/alulról két-két ujjal (hüvelyk és mutató) megnyomtam, hogy kicsit kinyíljon a krumpli, megsóztam, majd ráhalmoztam a brokkolit és leöntöttem az egészet sajtszósszal. Nyers zöldségekkel tálaltam.

Hozzávalók 2 főre

fejenként 1-1 nagy krumpli
egy jó nagy marék mirelit brokkoli
1.5 dl tejszín
5-6 lapka sajt

fokhagymapor ízlés szerint

Póréhagymaleves sajtos pirítóssal

Laktató leves maradékokból.

pore_hagymaleves_recept.JPG

Amikor 1-2 szikkadt zsömlém van, általában hagymalevest készítek sajtos pirítóssal, mivel nagy sajtrajongóként mindig van valamilyen sajtból egy kis maradék, amit rá tudok reszelni a pirítósra. Általában vöröshagymából készítem, de most volt itthon póréhagyma, és abból is nagyon finom a hagymaleves.

A pórhéhagymát felszeleteltem és kevés zsiradékon dinszteltem. Kókuszolajat használtam, de bármilyen olaj, de akár a zsír is megfelel a célra. Sóztam, borsoztam egy kevés lisztet szórtam rá, jól elkevertem, majd lassan, gyors kevergestés közben felengedtem vízzel, majd főztem kb. fél órát. Ha van otthon maradék húsleves, akkor érdemes azzal készíteni. Amikor marad 1-2 merőkanál hús vagy zöldséglevesem azt mindig lefagyasztom egy kis műanyag dobozban, nagyon jól jön a hagymaleveshez vagy rizottóhoz. A zsömlét karikákra vágtam és sütőben megpirítottam (pirítós sütő híján), a sajtot lereszeltem (vörös chaddar maradék volt itthon). Amikor elkészült a leves, hozzáöntöttem egy kis tejszínt (tejföllel helyettesíthetjük), a tányérba tettem a pirítóst, rászórtam a reszelt sajtot és rámertem a levest.

Hozzávalók 2 főre:

1 póréhagyma
olaj vagy zsír
só, bors
2 ek liszt liszt
5 dl víz
1 dl tejszín vagy tejföl
2 szikkadt zsömle
kevés reszelt sajt

Őszi gyümölcsrizs

Tejberizst készítünk, amibe felvert tejszínhabot forgatunk, és különféle gyümölcsökkel gazdagítjuk, így nagyon könnyű és finom gyümölcsrizst a végeredmény. Mindig a szezonnak megfelelő gyümölcsökkel készíthetjük, most így ősszel például körtével, őszibarackkal és szőlővel.

Tejberizs 4 személyre:

15 dkg rizst 2 dl vízben feltesszük főni. Amikor a rizs magába szívta a vizet, felengedjük 5 dl tejjel és hozzáadunk 2 dkg vajat. Forrástól számított két perc után levesszük a tűzről, lefedjük, és meleg sütőbe tesszük, hogy a saját gőzében megpuhuljon a rizs. Időnként villával megkeverjük. Akkor van ész, ha a rizsszemek megduzzadtak, megfőttek és a nedvességet magába szívta a rizs. Ha száraz lenne, kevés tejet még adhatunk hozzá. Hozzáadunk 5 dkg cukrot, majd hagyjuk kihűlni.

250 ml tejszínt felverünk, és a rizsbe forgatjuk óvatosan, majd belekeverjük az aprított gyümölcsöket, ízlés szerint. Jól behűtve tálaljuk.

Cukkini lepény fokhagymás tejföllel, sütőben sütve

Nagyon gyorsan elkészíthető vacsora és még olajszag sem terjeng majd a lakásban, hiszen nem bő olajban, hanem sütőben süthető.

cukkini_lepeny_recept.JPG

Hozzávalók 1 főre

1 db közepes méretű salátacukkini
1 db tojás
liszt, amennyit felvesz

bors
fokhagyma granulátum vagy friss fokhagyma
tejföl
kevés olívaolaj

Elkészítés

A cukkinit megmostam, két végét levágtam és egy nagy lyukú reszelőn lereszeltem. Sóztam, borsoztam, adtam hozzá fokhagyma granulátumot, egy egész tojást és annyi lisztet, hogy sűrű, tésztaszerű állaga legyen. Egy tepsibe sütőpapírt tettem és egy kanállal kiporcióztam a masszát. Egy kevés olívaolajat spricceltem a halmok tetejére és előmelegített sütőben megsütöttem 180 fokon, míg a teteje kicsit megbarnult. Míg sültek a lepények a tejfölt kikevertem sóval, borssal és fokhagyma granulátummal. A lepényeket a fokhagymás tejföllel kínáltam.